Als u in Nederland woont en een tweede huis op Bonaire bezit komt u in aanraking met zowel het Nederlandse als het Caribische Nederlandse fiscale systeem. Vooral voor binnenlands belastingplichtige Nederlanders – dat wil zeggen, belastingplichtigen die in Nederland wonen – kan de fiscale behandeling van een tweede woning op Bonaire vragen oproepen. In deze blog lichten wij toe hoe deze woning in box 3 wordt belast, en hoe het belastingverdrag en de lokale heffingen op Bonaire hierin een rol spelen.

Box 3: de Nederlandse kant

Blog heading (5)

Voor Nederlandse binnenlandse belastingplichtigen geldt dat al het buitenlandse vermogen, waaronder een tweede woning op Bonaire, in principe in box 3 van de Nederlandse inkomstenbelasting valt. De woning wordt daarbij gewaardeerd op de WOZ-waarde (of vergelijkbare lokale waarde) minus eventuele schulden die op de woning drukken, zoals een hypotheek.

De waarde van de woning wordt opgeteld bij uw overige box 3-vermogen, zoals spaargelden, beleggingen en overige onroerende zaken. Over het totaal wordt de vermogensrendementsheffing geheven, op basis van het forfaitaire rendement dat de Belastingdienst hanteert.

Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting

Bonaire valt, samen met Sint Eustatius en Saba, onder Caribisch Nederland en kent een aparte fiscale status binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Er is geen klassiek belastingverdrag tussen Nederland en Bonaire, maar wél zijn er in de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB) en in de Belastingregeling Nederland-Caraïbisch Nederland afspraken vastgelegd om dubbele belasting te voorkomen.

Voor onroerende zaken geldt daarbij het zogeheten “woonstaatbronstaatbeginsel”: de bronstaat – in dit geval Bonaire – mag heffen over onroerende zaken op haar grondgebied. Nederland verleent op haar beurt voorkoming van dubbele belasting door een vermindering toe te passen in box 3. Dit gebeurt via een vermindering volgens de vrijstellingsmethode.

Concreet betekent dit dat u de woning op Bonaire moet aangeven in box 3, maar dat Nederland voorkoming van dubbele belasting toepast, waardoor u in Nederland over deze woning effectief géén box 3-heffing betaalt.

Copy-of-Untitled.png

Lokale belasting op Bonaire: geen huurbelasting, wel vastgoedbelasting

Hoewel u in Nederland wordt vrijgesteld, betekent dit niet dat u geen belasting betaalt over uw tweede woning. Op Bonaire is namelijk de vastgoedbelasting van toepassing. Dit is een jaarlijkse belasting die wordt geheven over de waarde van onroerend goed dat eigendom is van niet-ingezetenen van Bonaire (zoals Nederlandse inwoners). Over huurinkomsten betaalt u geen belasting op Bonaire.

De vastgoedbelasting bedraagt 0,91% van de waarde van de woning hoger dan $70.000. De eerste $70.000 is dus vrijgesteld van vastgoedbelasting. Ook kunnen er verschillende schijven en vrijstellingen gelden, afhankelijk van het gebruik (zoals eigen gebruik of verhuur) en de waarde van het vastgoed.

Let op: deze vastgoedbelasting staat los van eventuele andere lokale lasten, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) voor ingezetenen, of toeristenbelasting bij tijdelijke verhuur aan toeristen.

Wat betekent dit voor u als vastgoedeigenaar?

Als bezitter van vastgoed op Bonaire moet u dus rekening houden met een combinatie van Nederlandse en Bonairiaanse fiscale regels. In Nederland geeft u de woning aan in box 3, maar wordt u vrijgesteld van heffing. Op Bonaire betaalt u echter vastgoedbelasting.

Voor u als ondernemer of privé investeerder is het van belang om deze structuren goed te begrijpen, vooral wanneer de woning mede wordt gebruikt als investering of voor verhuur. Bovendien spelen er praktische aandachtspunten zoals het juist vaststellen van de waarde van de woning en het goed plannen van cashflows om aan de lokale vastgoedbelastingverplichting te voldoen.

Tot slot

Een tweede woning op Bonaire is een aantrekkelijke investering, maar vereist een zorgvuldige fiscale aanpak. HaVen Bonaire helpt u graag bij het optimaal structureren van uw vastgoedportefeuille, zowel fiscaal als administratief. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Oprichter & Directeur
Erik van Engelen, RA
[email protected]
+599 790 2833

Directeur
Taco Bruggink, RA RC
[email protected]
+599 790 2834

Contact

Onze Openingstijden

8:00 AM – 5:00 PM  Maandag – Vrijdag

 

Bel, app of mail ons

Telefoon: +599 790 2833
Whatsapp: +1721 524 2833
E-mail: [email protected]

×

Hallo!

Klik op een medewerker om een bericht te sturen, we helpen je zo spoedig mogelijk.

× Kan ik je helpen?