Onze Openingstijden
8:00 AM – 5:00 PM Maandag – Vrijdag
Bel, app of mail ons
Telefoon: +599 790 2833
Whatsapp: +1721 524 2833
E-mail: [email protected]
Als werkgever krijg je er vroeg of laat mee te maken: een medewerker die (tijdelijk) uitvalt door ziekte of een ongeval. Naast de persoonlijke impact op de werknemer, komt er ook veel op jou af. Je bent vaak verplicht om het loon door te betalen, terwijl je ook vervanging moet regelen en de continuïteit van je bedrijf moet bewaken. Loonderving kan een behoorlijke impact hebben, zeker voor kleinere bedrijven. Deze blog biedt inzicht in wat loonderving precies is en welke stappen je als werkgever op Bonaire moet zetten bij uitval van een medewerker.
Loonderving houdt in dat een werknemer zijn of haar loon (gedeeltelijk) verliest doordat hij of zij niet kan werken. In de praktijk betekent dit voor de werkgever dat het loon moet worden doorbetaald, ook al is de werknemer niet in staat te werken. Iedere werknemer in Caribisch Nederland krijgt namelijk doorbetaald als zij of hij vanwege ziekte, zwangerschapsverlof of een bedrijfsongeval niet kan werken. De werkgever kan via Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een deel van het doorbetaalde loon terugkrijgen via loonderving.
1. Leg de uitval vast en meld na 2 dagen
Zorg dat je de afwezigheid van de werknemer meteen administratief vastlegt voor jezelf. Na twee dagen ziekte ben je als werkgever verplicht de werknemer AO te melden bij het digitale loket van SZW. Een arts zal daarna contact opnemen met de werknemer.
2. Controleer de arbeidsovereenkomst
Bekijk wat er in het contract staat over loondoorbetaling bij ziekte of ongevallen. Veel contracten op Bonaire hebben een clausule dat bij ziekte van de werknemer diens salaris niet tot 100% wordt aangevuld.
3. Blijf in contact met de werknemer
Een open en respectvolle communicatie draagt bij aan vertrouwen en bevordert een succesvolle terugkeer naar werk. Regelmatig overleg kan ook duidelijkheid geven over de verwachte duur van de uitval.
4. Overweeg tijdelijke vervanging
Afhankelijk van de situatie en de functie kan het nodig zijn om tijdelijk vervangend personeel in te huren of interne verschuivingen te regelen om de werkzaamheden voort te zetten.
Voorbereid zijn is cruciaal. Werkgevers op Bonaire doen er goed aan de volgende zaken op orde te hebben:
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen — we hopen dan ook in de eerste plaats dat iedereen gezond blijft. Als een werknemer echter aantoonbaar arbeidsongeschikt is, krijg je als werkgever 80% van het salaris van de werknemer terug van SZW. Veel contracten op Bonaire hebben daarom een clausule dat bij ziekte van de werknemer diens salaris niet tot 100% wordt aangevuld.
Heb je ondersteuning nodig bij het opzetten van verzuimbeleid, het controleren van contracten of het beperken van financiële risico’s? HaVen Bonaire helpt graag verder.
Founder & Director
Erik van Engelen, RA
[email protected]
+599 790 2833
Director
Taco Bruggink, RA RC
[email protected]
+599 790 2834
8:00 AM – 5:00 PM Maandag – Vrijdag
Telefoon: +599 790 2833
Whatsapp: +1721 524 2833
E-mail: [email protected]